Az eddigi ajánlás két grammot írt elő nátriumból, amely napi öt gramm konyhasó felvételének felel meg. A Genfben nyilvánosságra hozott új irányelvek alapján a gyerekek napi sófogyasztását a felnőttekéhez viszonyítva arányosan kell megszabni, méghozzá kortól, termettől és súlytól függően.



A szakosodott ENSZ-szerv most először tett közzé ajánlást a napi minimális káliumszükségletről: javaslata szerint naponta legkevesebb 3,51 grammnyi káliumhoz kellene hozzájutnia az emberi szervezetnek.



A WHO ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a sok só és a kevés kálium növeli a magas vérnyomás kockázatát, ennek ellenére az emberek többsége túl sok nátriumot és túl kevés káliumot vesz magához. A szervezet közleménye szerint különösen a feldolgozott élelmiszerek tartalmaznak sok nátriumot (100 grammnyi kenyérben 250 milligramm van, a szalonnában 1500, a szójaszószban pedig 7000). Az egészségre kedvező káliumból főleg a babban és a borsóban van sok (1300 mg/100g), de a zöldség- és gyümölcsfélék is hasznosak. Főzés közben azonban apadhat egy-egy termék káliumtartalma.



A WHO közölte, hogy új irányelveket kíván kidolgozni a napi zsír- és cukorbevitelre is.



KH/MTI/Fotó: ötletkonyha