A műszaki mentések adják a tűzoltói beavatkozások többségét. A gépjárművek között pedig egyre több az elektromos és a hibrid autó, amely újfajta mentési technikát kíván a katasztrófavédőktől. A korszerű eszközök ismerete és az állomány szakmai tudásának folyamatos fejlesztése ezért igen fontos.

Egyebek mellett ezekről is hallhattak előadást a dél-dunántúli régió katasztrófavédői. A tűzoltók a regionális szakmai továbbképzésen elsőként az egyre modernebb járművek mentésének sajátosságairól és műszaki hátteréről kaptak tájékoztatást.

A rendezvényen a légfékes és légrugós járművek mentési sajátosságairól is hallhattak előadást. A megjelenteknek Magyar Miklós, a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. jármű üzemeltetési főmérnöke adott tájékoztatást arról, hogy a társaság a jövőben korszerűsíti a járműparkját és növeli a mentési kapacitását. Az új gépjárműveket szükség esetén a katasztrófavédők is használhatják majd.

A szekszárdi autómentőt ki is próbálhatták a katasztrófavédők, a közlekedési társaság kaposvári telephelyén az elméleti képzés után ugyanis gyakorlati bemutatóval folytatódott a felkészítés.