Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán áll a kocsányos tölgy, amelyet a helyiek Szabadságfa néven ismernek, s melyet az önkormányzat benevezett a versenyre. A 93 éves, 18,4 méter magas és 388 centis törzskerületű kocsányos tölgy nemcsak a berzsenyis diákok, de az egész város egyik kedvenc fája.

A fát 1929. április 18-án,  90 évvel ezelőtt ültették az 1927-ben átadott iskolaépület udvarán. A csemete a kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határról, az Írott-kőről került Kaposvárra. Az évek múltával a tölgyfa a szabadon álló legelőfákhoz hasonlóan alacsonyan elágazó, szélesen terülő koronát növesztett.

Az elmúlt 90 évben több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig a nagy tölgyfa, hiszen az iskolai ünnepségek, évnyitók, évzárók helyszíne az udvar, ahol a fa áll. Időről időre az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő oklevelekre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapták emlékül. Az iskola digitális évkönyvében, a lokálpatrióta közösségi oldalakon az öregdiákok máig szívesen idézik fel a fához kapcsolódó szeretetteli emlékeiket.

A Berzsenyi Dániel Tagiskola és Kaposvár önkormányzata együtt jelölte a kaposvári Szabadságfát Az Év Fája versenybe.

A vetélkedőben nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál, vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban.

A benevezett fák közül a zsűri választja ki a döntősöket. Ezek vesznek részt a nyilvános döntőben, melyben legtöbb közönségszavazatot kapó fa nyeri el az Év Fája címet.