A Magyar Vöröskereszt hetedik alkalommal indította el Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát 12 Balaton-parti település 19 strandján, július 1. és augusztus 22. között.



A programban résztvevő közel 300 fiatal önkéntes minden nap délelőtt 10 és este 6 óra között látta el a vízben és vízparton szerzett sérüléseket. Az idei szezonban erre, 3442 esetben volt szükség.



A rendelkezésre álló források ugyan kevesebb helyszínen tették lehetővé az elsősegélynyújtó pontok jelenlétét, ennek ellenére nőtt az egy strandra eső ellátások száma. Jellemzően kagyló okozta vágás, rovarcsípés, ficam és kisebb sportsérüléseket láttak el a vöröskeresztesek. Mentőhívásra 36 esetben volt szükség.



A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat fiataljai 2007 óta 23 664 sérülést láttak el. A szolgálat indulása óta négyszer történt közvetlen életmentő beavatkozás, ebből tavaly nyáron két alkalommal. Idén is volt defibrillátor az elsősegélynyújtó önkénteseknél, ezekből hatot a Magyar Vöröskereszt biztosított a szolgálathoz.



„A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata az előző évekhez hasonlóan idén is támogatók bevonásával valósulhatott meg. A program évek óta tartó sikerét az elsősegélynyújtó önkéntesek mellett támogatóinknak is köszönhetjük. E mellett a Magyar Vöröskereszt nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szolgálat segítse az Országos Mentőszolgálat szakemberinek munkáját is.” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.



A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat főtámogatója ebben az évben az FGSZ Földgázszállító Zrt. volt. A szolgálatot pénzbeli támogatással segítette még az UNIQA Biztosító Zrt., a Canon Europe és a Balatoni Fejlesztési Tanács. A Coca-Cola Magyarország az elsősegélynyújtók folyadékpótlásáról gondoskodott, a Nestlé Hungária Kft. Maggi instant leveseket ajánlott fel, a BonAppetit minden ételéből 15% kedvezményt biztosított, a VitaPlus Kft. több mint 600 kalcium pezsgőtablettát, a Medtronic Hungary Kft. defibrillátorokat, a Freesia pedig az elsősegélyládák feltöltését segítette.



„Bízunk benne, hogy jövőre is elindíthatjuk a programot, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai és a számok is azt igazolják, hogy szükséges és biztonságot jelent a vöröskeresztes elsősegélynyújtó pontok működése a tó körül” – hangsúlyozta a főigazgató.



KH