Az úgynevezett villámdiéták kipróbálása több szempontból sem ajánlott. Hiába ígérnek gyors fogyást, a diéta során fogyasztható élelmiszerek választéka általában erősen korlátozott – például tojást, zöldséget és tejterméket lehet csak enni - így minden esetben lemondást igényelnek. Ráadásul a mennyiség sem túl motiváló, az eredményért éhezéssel kell fizetni. A gyomorkorgás után pedig jön a „megérdemlem-édesség”, amikor a mérleg végre azt mutatja, amit elterveztünk. Ez az ördögi kör nevezhető jojó-effektusnak. Igaz, az éhezés csak ideig-óráig hozza meg a kívánt eredményt. A szervezet ugyanis raktározó üzemmódra vált. Mi a megoldás? (Bár kitalálhatnának valami kevéssé elcsépeltet is, de igen…) Az életmódváltás! Íme, néhány ésszerű alapszabály, a siker érdekében:



Fő a mértékletesség!



A kíméletes, ám eredményes fogyás titka a megfelelő nyersanyag-válogatás. Nem kell lemondani a finom ízekről, de érdemes számolni a mennyiséget. Olyan élelmiszereket érdemes választani, amelyek hozzájárulnak az egészségmegőrzéshez, ízletesek, nagy telítő értékkel rendelkeznek, és ezáltal kellemes közérzetet biztosítanak. Egyik élelmiszer sem szerepel tiltólistán, ezért a fogyókúra során az egyik legfontosabb szabály: nincsenek tiltott ételek csak kerülendő mennyiségek! 



Mozgás, izzadás, akarat



A testtömegcsökkenés akkor indul el, ha az energialeadás meghaladja az energiafelvételt. A táplálkozás mellett az egészséges és kiegyensúlyozott fogyás alapja nem más, mint a rendszeres mozgás. Hetente legalább három alkalommal 30-60 perces közepes intenzitású edzés ajánlott, mely során elsősorban a zsírszövetből és nem az izomszövetből történik a fogyás, továbbá az energialeadás nem csak a mozgás alatt történik, hanem a mozgás után is hosszan folytatódik. És még valami: alakot formálni mozgás nélkül csaknem lehetetlen. Fogyni lehet, de formásodni nehéz a verejtékcseppek nélkül.



A siker titka a kitartás



Éttél egy szeletet a kedvenc sütiből? Közelebb kerültél a fagylaltospulthoz, mint kellett volna és nem bírtál ellenállni? Ez bizony előfordul, de nem tragédia. Nem szabad túl szigorúnak lennünk önmagunkhoz, plusz tíz perc edzés vagy egy energiaszegényebb vacsora, és tiszta lehet ismét a lelkiismeretünk. Reális célok felállítására kell törekedni, mint pl. "naponta legfeljebb egy kocka csokit eszem" vagy "csak minden harmadik nap eszem egy kis szelet süteményt". Sokszor előfordul, hogy a megszokás, és nem az éhség vezet evéshez



Tévhitek



A tészta hizlal? Attól függ, hogy miből készül. Alapszabály, hogy érdemes komplex szénhidrátokból készült péksüteményeket, tésztaféléket fogyasztani. Érdemes teljes kiőrlésű lisztből, durumlisztből készült kenyereket, tésztaféléket választani. Persze az adagokkal is érdemes vigyázni, és a feltétek minősége és fajtája is sokat nyom a latba. Feltét lehet például a spenót vagy sok egyéb zöldség megfelelően fűszerezve. A szénhidrátban gazdag étrendet könnyebb betartani, jobb hangulatot hoz és nem engedi a végletekig kiürülni a szervezet glikogénraktárait.



KH/Házipatika