A szakemberek a fertőtlenítőszereket, a szobák állapotát, az elhelyezést, s egyebek mellett a dokumentációt vizsgálták.
 
Petró László, az egyházközség lelkipásztora a somogyi megyeszékhely Béla király utcájában álló épületnél újságíróknak azt mondta: az otthonban ötvenhat idős emberről gondoskodnak. Kitért rá, az intézményben március 8-ika óta látogatási tilalom van, felvétel nincs, a dolgozók létszámát "a lehető legszűkebbre vették" a fertőzésveszély csökkentése érdekében.
 
Folyamatosan ellenőrizzük az ellátottak állapotát, lázat mérünk, ezen túl fertőtlenítünk, ehhez egy ózongenerátort is beszereztünk - közölte. Rámutatott, hogy az izoláció megoldott, mert minden lakó egyágyas szobában él.
 
A lelkipásztor kitért rá: a szükséges védőfelszerelések, azaz szájmaszkok, kesztyűk, köpenyek, rendelkezésre állnak, a honvédség április 25-én fertőtlenítette az intézményt.
 
Petró László szólt arról, hogy az otthon lakói a látogatók távollétében "egy kicsit magukra vannak hagyatva", ezért erősödött az igényük a "lelki jelenlétre, lelki támogatásra". Ugyanakkor a körülményekhez képest ők és a dolgozók is jól viselik a helyzetet, utóbbiak átérzik azt, hogy most nagyfokú helytállásra van szükség.