Reggel 8-tól 12 óráig várják az érdeklődőket a térítés mentes szűrésre a kórház fül-orr-gégészeti osztályán.

A szűrővizsgálat elsősorban azoknak indokolt, akik kapcsolatba kerülhettek fizikai-, kémiai-, biológiai rákkeltő anyagokkal, vagy dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, vagy a családjukban előfordult fej-nyaki tumor. A legveszélyeztetettebb életkor 45-65 év között van, de nagy kockázat esetén fiatalabb és idősebb életkorban is előfordulhatnak daganatos elváltozások.

A fej-nyaki daganatok közé tartoznak a bőr, az orrüreg, az orr-melléküregek, a nyálmirigyek, az orca, a szájüreg, a garat, a gége, a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy daganatos elváltozásai. A fej-nyaki tumorok legnagyobb csoportját a szájüregi daganatok képezik. A gégerák a fej-nyak daganatainak több mint 25%-át adja.

Érdemes elmenni a szűrésre, mert az idejében felismert betegség jól gyógyítható. Ugyanakkor 2015-ben országosan több mint 2000-en haltak meg fej-nyaki daganatok miatt. Ez az arány Európában a legmagasabb. A szájüregi daganatok 80-90%-ában a dohányzás lényeges szerepet játszik. Tovább növeli a rizikót az alkohol hosszantartó vagy nagy mennyiségű fogyasztása.

A szűrővizsgálatok a későbbiekben is folytatja a kórház, a tervek szerint minden hónap első péntekén, 9-és 11 óra között várják a szűrésre a lakosokat előzetes bejelentkezés alapján.