Idén jóval kevesebb pénzből kellett gazdálkodnunk és szeptemberben csőd közeli helyzetbe kerültünk, de a szponzorok végül a segítségünkre siettek" - fogalmazott Edvi Péter, aNemzetközi Gyermekmentő Szolgálatvezetője.



A probléma az, hogy a nevükkel többen is megpróbálnak visszaélni, hasonló nevű szervezetek alapításával és profi hirdetési kampányokkal veszik rá az adományozókat adójuk 1 százalékának felajánlására. Míg az NGYSZ idén ebből 6 millió forintot, a hozzájuk hasonló nevet viselő két szervezet 100-100 millió forint körül kapott. Jelenleg 12 hasonló nevű szervezet van bejegyezve az országban - tette hozzá.



Edvi Péter az idén megvalósult eredmények között említette az Élhető Jövő Parkot, amelyet októberben a fóti Lovasterápiás és Oktató Központ területén adtak át. Az intézmény világítását, fűtését alternatív energiával oldják meg, ezeket a berendezéseket különböző cégek ajánlották fel adományként.



Az NGYSZ által létrehozott oktatóközpontban a mentálisan vagy fizikailag sérült gyerekek fejlődését, az önmagukról való gondoskodás megtanulását segítik lovasterápiával. Az Élhető Jövő Park berendezéseivel az évi 8 millió forintos energiaköltség megtakarítható, ebből az összegből további rászoruló gyerekeket vonhatnak be a lovasterápiás programokba.



Edvi Péter kiemelte: szinte minden magyarországi kórházzal jó kapcsolatban vannak, kivéve a Kardiológiai Intézetet, amely mintegy két éve úgy döntött, hogy csak külföldi tarifával hajlandó határon túli, rászoruló gyerekek műtétjeit elvégezni. Ez azonban olyan erőforrást venne el a szervezettől, amelyért 15-20 másik gyereknek tudják biztosítani a különböző műtéteket, ezért az NGYSZ a nagy kardiológiai műtéteket jelenleg nem tudja elvégeztetni.A szervezet idén is meg tudta rendezni többek között a gyermeknapi és karácsonyi programjait:A szervezet kiemelten foglalkozik a média gyermekekre és fiatalokra gyakorolt hatásával és minden évben konferenciát szervez a témában.



Amennyiben nagyon rossz anyagi helyzetbe kerülne a szervezet, a vészforgatókönyvben szerepel a kortárs képzőművészeti gyűjteményük elárverezése, amelynek darabjait a művészek ajánlották fel az NGYSZ-nek. A kollekcióban mintegy 50 magyar művész, mások mellett Bak Imre, Maurer Dóra, Nádler István és Klimó Károly alkotásai szerepelnek.



KH/MTI