Az önkéntes fogorvosok tizenöt magyarországi helyszínen és a székelyföldi Csíkszentdomokoson vizsgálták, szűrték és kezelték a gyerekek fogait, elsősorban olyan településeken, ahol nincs vagy csak részlegesen megoldott a fogászati szűrés és kezelés.



Több helyszínen - Jászberényben, Fóton és Budapesten - értelmi és mozgássérült gyerekek, másutt - Hencidán, Esztáron, Kisvárdán és Pécsett - pedig halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek is részt vettek a szűrésben.



Magyarországon a fogorvosok idén is nagyon sok rossz fogat találtak. A gyerekek fogainak átlagosan több mint az 50 százaléka rossz, ezen belül 35 százaléka szuvas. A kisebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval elhanyagoltabb, mint a nagyobb városokban élőké, az értelmi és mozgássérült gyermekek fogazata pedig rosszabb állapotban van, mint egészséges kortársaiké - olvasható az összegzésben.



Csíkszentdomokoson idén száz fogászati kezelést végeztek. A kezelések mellett hangsúlyt fektettek a fogvédelemre (barázdazárásra) és a helyes fogmosási technikák bemutatására. A székelyföldi szűréseken a fogorvosok fejlődést és látható eredményeket tapasztaltak, ami a több éve tartó - évente kétszeri - szűrésnek és kezelésnek is köszönhető.



Az NGYSZ mozgó fogászati busza az OTP Fogászati Roadshow keretében 1995 óta járja az országot.



KH/MTI