Idén harminchárom roma tanuló, öt felsőfokú, tizenkét középiskolai, hat szakiskolai, tíz általános iskolás diák kapott havi maximum 15 ezer forint ösztöndíjat.  Ebben az évben összesen két és félmillió forintot költ az önkormányzat erre a támogatásra.

Az ösztöndíjra azok a fiatalok pályázhattak, akik állandó kaposvári lakcímmel rendelkeznek, valamint saját családjukban nevelkedő roma származású tanulók, illetve hallgatók, tanulmányi eredményeik alapján érdemlik ki az ösztöndíjat. A pályázat elbírálása során előnyt élveztek azok a hallgatók, akiknek tanulmányi eredményük a legjobb volt. Az ösztöndíjhoz az általános iskolában 4,5-ös, a szakközépiskolában és gimnáziumban négyes, a szakiskolában 3,8-as, a felsőfokú intézményben 3,5-ös átlag elérése szükséges.

Az 1995-ben bevezetett támogatás célja, hogy a roma származásúak minél nagyobb számban tudjanak elhelyezkedni.

„Minden egyes önkormányzati forint, amely számukra az esélyegyenlőséget, a társadalom általi elfogadtatást biztosítja hatványozottan hasznosul, és követendő példát mutat másoknak is”– mondta az ösztöndíjak átadásakor Szita Károly, Kaposvár polgármestere.