Az elismerést a szülők javaslata alapján kapta meg az óvoda, amely 1897-ben nyitotta meg kapuit a Dél-Dunántúl hallássérült kisgyermekei előtt.

„Egy hallássérült és öt logopédiai csoporttal dolgozunk, a sajátos nevelési igény miatt kis létszámban, maximum 14 fővel. A hallássérült csoportban jelenleg öt kisgyerek van. Nagyon jó pedagógus és oktatói kollektívával rendelkezünk, felkészült szakemberekkel, logopédusokkal, gyógypedagógusokkal, gyógypedagógus-asszisztensekkel, dajkákkal. Mindenki nagyon lelkiismeretesen végzi a munkáját, ezt hálálták meg a szülők a felterjesztéssel„ - mondta Ropos Andrea, óvodavezető.

Hallássérültek Családháló díjas óvodája lett a Duráczky
Fotó: Sz. É.


Az intézménybe sajátos nevelésű gyerek járnak, ezért a bekerüléshez a megyei szakértői bizottság szakvéleménye szükséges. Az óvodában többször végeznek térítés mentes logopédiai szűréseket, állapotfelméréseket, hogy segítsék a szülőket abban, hogy ha valami rendellenest észlelnek.

Három éves kortól veszik fel gyereket a Duráczkyba, s az állapotuktól függően akár 8 éves korukig maradhatnak, hogy megkapják a célzott és rendszeres fejlesztést. A hagyományos óvodáktól nagyon eltérően működik az intézmény. Órarend szerűen folynak a gyakorlások, hogy az minél hatékonyabb legyen. A logopédia fejlesztéseket pszichológus és pszichopedagógus segíti. Minden fejlesztés személyre szabott, de természetesen a sok játék sem hiányozhat a mindennapokból.

„Továbbra is a nyitottság és a segítőkészség jelmez bennünket. A szülők minden kérdésére és problémájára nyitottak és együttműködőek vagyunk. Mindig a gyerek érdeke az első, s a szülők érzik a támogatást, hogy mindig mellettük állunk és mindenkinek a maximális fejlesztést nyújtjuk. Ezért is kaptuk ezt a díjat”- mondta az intézményvezető.