A pénteki zászlófelvonással kezdődött meg Kaposváron a megyehét, majd szombaton a Marcali Városi Kulturális Központ adott otthont az ünnepi közgyűlésnek.

„Büszkeség és felelősség. A megyei önkormányzat mai vezetői számára elsősorban ezt jelenti a ránk bízott, természeti, történelmi és kulturális kincsekben gazdag Somogyország. Hűnek és méltónak kell maradnunk az előttünk járók által teremtett értékekhez, örökségünkhöz, ugyanakkor a jövőt is építenünk kell „- mondta ünnepi köszöntőjében Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

Folytatódnak a megyehét rendezvényei
 


Az ünnepi beszédeket követően került sor az elismerő címek átadására. A Somogy Megyei Közgyűlés azon személyek és kollektívák elismerésére, akik kiemelkedő tevékenységükkel a megye fejlődését szolgálták, illetve munkájukkal kimagasló érdemeket szereztek, elismeréseket alapított.

A megye legmagasabb elismeréseként „Pro Comitatu Somogy” Kitüntető Díjat és megyecímerrel díszített aranygyűrűt vehetett át dr. Gara István nagyatádi gyógyszerész.

Somogy Polgáraiért  Díjban részesült Bartha Béla siófoki református lelkész, Bujdosó Ferenc Aurél borász, a nagyatádi Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft.  Kollektívája, dr. Graffits Éva, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, dr. Huszárné dr. Bodor Tünde, a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatalának egykori vezetője (posztumusz), Keresztes Mária, a Szentbalázsi  Körzeti Általános Iskola pedagógusa, volt igazgatója, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület,  Nagy Erika, a Nagybajomi Kulturális Igazgatás intézményvezetője, Peitlerné Takács Éva, a Lengyeltóti Városi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója és Sárdi Árpád, a Somogy Megyei Közgyűlés volt főállású alelnöke.

Somogy Megye Közgyűlése „Főjegyző Emeritus” Címet adományozott dr. Vörös Tamásnak, a Somogy Megyei Önkormányzati Hivatal volt megyei főjegyzőjének.

A megyehét rendezvényei szombatig folytatódnak, amikor Siófokon a jótékonysági megyebállal zárják a programsorozatot.