Bábiné Szottfried Gabriella az előadást követő sajtótájékoztatón elmondta: tapasztalatgyűjtés céljából is járja a megyeszékhelyeket, ebben közreműködnek a vezető védőnők és az ÁNTSZ munkatársai is. Mint fogalmazott, számos javaslat érkezett már eddig is a védőnőktől, elsősorban a bérrendezésről és az emelt finanszírozás célba juttatásáról. Ennek kapcsán Szócska Miklós államtitkárral közösen egy levelet is megfogalmaztak a fenntartóknak, amelyben a kormányrendeletben is rögzített kötelezettségekre hívják fel a figyelmüket.



- A védőnői ellátás fejlesztésére pályázati és egyéb források is rendelkezésre állnak. Így például 1 milliárd forint fordítható méhnyakrákszűrésre, 700 millió forintból pedig infokommunikációs fejlesztések valósulnak meg. Megújul az informatikai háttér, a védőnők pedig táblagépeket is kapnak – sorolta a biztos.



A fejlesztés mellett szervezeti változás is lesz: jelenleg a védőnői szolgálat az egyes településekhez tartozik, ám a jövőben állami irányítás alatt működik majd. Mindez még előkészítő szakaszban van, így Bábiné Szottfried Gabriella azt még nem tudta megmondani, mikorra valósulhat meg.



KH/kaposvarmost.hu