Szócska Miklós elmondta: az építési beruházásokat és a korszerű műszerek beszerzését is magában foglaló fejlesztés révén rövidülnek a betegutak, pontosabb diagnosztikához és korszerűbb terápiás lehetőségekhez jut majd a lakosság.



A forrás tíz térségi központ között oszlik meg, így a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház és a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, valamint a nyíregyházi központú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház, a győri Petz Aladár kórház, a Békés megyei Pándy Kálmán Kórház, továbbá a Bács-Kiskun megyei Kórház és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház kap fejlesztési pénzt.



Szócska Miklós elmondta, elsősorban a diagnosztikai műszerpark és a terápiás egységek újulnak meg várhatóan egy-másfél éven belül, néhány helyen pedig új épületeket is építenek.
Kásler Miklós, a Szakmai Kollégium Sugárterápiás és Onkológiai Tagozat elnöke szerint rendkívüli fejlődés kezdődik az onkológiai diagnosztika és ellátás területén, amelynek megújítását már húsz éve kezdeményezték. Úgy véli, a létrejövő beruházásokkal és a koncentrált szakembergárdával Magyarországon Európa egyik legkorszerűbb onkológiai rendszere jön létre.



Az onkológus professzor példaként említette Franciaországot, ahol kilenc százalékkal javult a túlélő betegek aránya csak azzal, hogy koncentrálták a szaktudást és műszerezettséget. Kásler Miklós szerint a mostani fejlesztéssel a magyar betegek túlélési esélyei 4-6 százalékkal javulnak.



A szakmai kollégiumi elnök elmondta, a legkorszerűbb képalkotó diagnosztika műszereinek beszerzésével például lehetővé válik a primer daganat és az áttétek helyének pontos meghatározása, a daganat szomszédos szervekhez viszonyított elhelyezkedése, ami a megfelelő diagnosztikához elengedhetetlen.



Magyarországon 38 besugárzó készülék működik jelenleg, a fejlesztéssel ezek száma 46-ra nő, az európai ajánlás pedig 50 gép - mondta, hozzátéve, hogy a műszerek a legújabb technológiát képviselik.



A nemzeti rákregiszter adatai szerint évente - a bőrrákos megbetegedéseken kívül - mintegy 58 ezer új daganatos megbetegedést észlelnek Magyarországon.



KH/MTI