A füredi káposzta ételek eredete egy plébánoshoz köthető az 1800-as évekből. Akkor Fürednek még nem volt saját papja, a szomszéd településről járt át a plébános a hétvégi misékre. Ilyenkor mindig ott aludt egy családnál, akik tudván, hogy szereti a káposztát, mindig valamilyen káposztás étellel várták. Egészen addig, míg egyszer ki nem jelentette: káposzta, káposzta, jó füredi káposzta, de megunt már téged a mester úr gyomra.

A régmúltat felelevenítve olyan gazdag ízorgiával várták a vendégeket a főzőcsapatok, hogy azt még a plébános sem unta volna meg évekig. Volt egyebek mellett káposztalevélbe göngyölt hal, káposztás palacsinta és természetesen mindenféle húsokkal kombinált káposzta.

Kaposfüred neve úgy összenőtt a káposztás ételek főzőversenyével, mint káposzta a torzsájával. A hétvégi rendezvényre több százan érkeztek a városból, a verseny és a hozzá kapcsolódó kulturális rendezvények egyre népszerűbbek a kaposváriak körében.

„ Harmadik alkalommal vagyunk itt. Mindig találkozunk új ízekkel és receptekkel. Idén a göngyölt csirkés káposztát kóstoltam meg. Fantasztikus volt. A receptet már el is kértem”- mondta Barna Istvánné, aki mindenhol ott van, ahol finom ételekkel találkozhat.

A kaposfüredi főzőversenyen pedig ebből nem volt hiány. A nemes versengésben végül az Alibi FC.  győzedelmeskedett,  maga mögé utasítva a  Kaposvári Sporthorgász Egyesületet és az Ügyeskezű Nagyik csapatát.

A díjakat Gelencsér Attila, Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője adta át, aki köszöntőjében hangsúlyozta: a finom ízek mellett van még egy vonzereje a füredi káposztás ételek versenyének. Valami, ami legalább olyan fontos, mint az étel. Ez pedig az együttlét, a találkozás, a közös program öröme.

Kaposfüreden ezen a hétvégén minden megvolt, a részvevők úgy búcsúztak: jövőre veletek ugyanitt.