Szakmai mérföldkő a kórház történetében a koponyán belüli agyi katéteres kezelések bevezetése. Az elmúlt hetekben pedig már sikerrel megtörtént az első két beavatkozás. ehhez a sikerhez azonban sok minden kellett. A kórház infrastrukturális fejlesztése mellett szerencsés helyzetben vannak az orvosi létszámot tekintve is, ugyanis több mint négyszázan dolgoznak Kaposváron, és külföldről is visszatérnek ide. Utóbbiak közé tartozik Vajda Zsolt is, aki Stuttgartban tanulta az agyi katéteres eljárást, s most ezt a tudását itt Kaposváron kamatoztatja tovább. Fél évig tartott a szakmai és dologi feltételek megteremtése, majd a többletkapacitási eljárás befejeződését követően megkezdődhettek a beavatkozások. Az eljárás bonyolultságát jellemzi, hogy több szakmacsoport hatékony együttműködésével lehet csak elvégezni – mondta Moizs Mariann, a kórház főigazgatója, majd hozzátette: drága, de finanszírozott az eljárás, s mivel csak két helyen képesek a beavatkozást elvégezni az országban, az egész Dunántúlról várják a betegeket.



Nagy bravúr ez a beavatkozás, és ami a legfontosabb minden beteg megkaphatja, aki időben érkezik. Európában sem elérhető minden kórházban ez a beavatkozás, hazánkban pedig a megyei kórházak közül a kaposvári az első, ahol ezt a műtétet el tudják végezni – közölte Nagy Ferenc professzor. A neurológia osztályvezető főorvosa az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, ugyanis minden résztvevőnek egyforma felelőssége van a műtét során, mellyel gyakorlatilag nagyon kis életeséllyel rendelkező betegeknek adhatják vissza a lehetőséget.



Vajda Zsolt a Neurovaszkuláris Intervenciós Egység vezetője magáról a betegségről és a kezelési lehetőségekről tájékoztatott. A stroke, köznapi nevén szélütés, az agyban olyan hirtelen bekövetkező hemodinamikai (véráramlási) zavar, melynek következtében az agy állományának pusztulása perceken belül megindul. Az érelzáródás - melyet okozhat egy vérrög is - szinte azonnal idegrendszeri tüneteket okoz. Tüneteinek – félrehúzódik a száj, nem tud kezet nyújtani vagy éppen beszélni a beteg - észlelése esetén azonnal mentőt kell hívni, mert csak kórházi körülmények között lehet biztonságosan ellátni a beteget. Kezelési lehetőségei közé tartozik a gyógyszeres vérrögoldás, illetve a thrombektómia, a vérrög éren belüli műtéti eltávolítása. Utóbbi eljárást a stuttgarti városi kórházban dolgozták ki 2008-ban. Azóta hat európai központban 55 százalékos sikerrel gyógyultak a betegek az előző 10 százalékhoz képest. Jelenleg Kaposvár mellett az Országos Idegtudományi Intézetben végeznek a fővárosban ilyen jellegű agyi katéteres beavatkozásokat az országban.



Varga Csaba orvosigazgató elmondta még, hogy éves szinten 4-600 stroke-os beteget kezelnek éves szinten a kaposvári kórházban. Gyógyulásuk azonban jelentős mértékben függ az időfaktortól, 4,5 órán belül meg kell kezdeni a gyógyszeres kezelést, mert egyébként visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak el az agyban.



A stroke olyan súlyos betegség, hogy az első évben a betegek egyharmada meghal, és az életben maradottak nagyobb része is maradandó tünetekkel, rokkantsággal számolhat élete hátralévő részében. Magyarországon különösen sokan, évente 50.000-en kapnak stroke-ot és évente 20.000-en halnak meg a stroke miatt. A stroke kezelés intenzív kutatásának eredményeként már több mint 1000 gyógyszert próbáltak ki a gyógyszergyárak, eddig átütő siker nélkül. Azokban az esetekben, ahol az idegrendszeri tünetek kialakulása után rövid idővel azonosítható az érelzáródás pontos helye, lehetőség van a vérrög katéteres eltávolítására. Az eljárás műtéti beavatkozásnak számít, melynek során egy eszközzel, mint dugóhúzóval a dugót a palackból, az elzáródott agyi érből a vérrögöt kihúzzák. Az időben végzett sikeres beavatkozás esetén a véráramlás újraindul és a maradandó agykárosodás kivédhető. A beavatkozás kizárólag akut stroke esetén végezhető el olyan centrumokban, ahol ehhez a  diagnosztikához és a beavatkozáshoz szükséges eszközök, valamint a kivitelezéshez szükséges sürgősségi, neurológusi, radiológiai és intervenciós-neuroradiológiai, aneszteziológiai személyi szakmai feltételek rendelkezésre állnak. A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban elsők között az országban az említett tárgyi és szakmai feltételek kitartó szervezési előkészítés után megvalósultak. Az elmúlt egy hónapban két sikeres thrombektomiás beavatkozás is történt rendkívül jó eredménnyel. Az elkövetkezendő időszakban várható, hogy a térségben minden rászoruló stroke-os betegnél a beavatkozás hozzáférhetővé válik.



KH