Az ÁSZ csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az örökbefogadás és a nevelőszülőknél való elhelyezés javulását említették példaként. Az önkormányzati és a központi fenntartású rendszerben viszont vannak hiányosságok - hangzott el.

A számvevőszék a 2011-2015 közötti időszakban ellenőrizte a gyermekvédelmi rendszerek működését 70 önkormányzatnál, valamint vizsgálta az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot (FGYSZ) is mint központi fenntartókat. 

Benedek Mária felügyeleti vezető elmondta, az ellenőrzött időszakban nőtt a nevelőszülőknél elhelyezett 12 év alatti, valamint az örökbeadott 10 év alatti gyerekek száma. Emellett végig magas, 90 százalék körüli értéket mutatott az utógondozásba vett és valamilyen képzésben, oktatásban részt vevő 18 év feletti fiatalok aránya.

Ugyanakkor 20 százaléknál kevesebb és folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott a 12 év feletti, nevelőszülőknél elhelyezett, valamint három százalék alatt mozgott a 10 év felett örökbeadott gyerekek száma - tette hozzá.

Benedek Mária beszámolója alapján 2011 és 2015 között az önkormányzatok a gyermekvédelmi jelzőrendszert többségében megfelelően működtették, a gyermekjóléti szolgáltatásokat, valamint a gyerekek napközbeni ellátását eredményesen biztosították, csak a kisebb, ötezer lakos alatti települések esetében fordult elő, hogy nem voltak biztosítva a szolgáltatások.

A gyermekvédelmi alapellátásokat azonban az önkormányzatok nem megfelelően ellenőrizték és értékelték, így nem ezek nem voltak követhetőek és elszámoltathatóak.

Domokos László, az ÁSZ elnöke elmondta, az ellenőrzés a központi fenntartók esetében jelentős szabálytalanságokat tárt fel. A 2012-ben megalakult Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak több mint két évig nem volt szervezeti és működési szabályzata, a központi fenntartású intézmények gazdálkodási rendje pedig 2015 közepéig szabályozatlan volt. Emiatt nem volt biztosított a közpénzekkel való felelős gazdálkodás, valamint a működés átláthatósága és elszámoltathatósága. A fenntartói nyomonkövetés azonban javuló tendenciát mutatott.

Megállapították továbbá, hogy a gyermekvédelmi intézményrendszer 2012-2013-as átalakítása során az ágazat felügyeletét ellátó miniszter elmulasztotta az alapító okiratok módosítását, valamint elmaradt a szükséges vagyonkezelési szerződések megkötése is.

Az önkormányzatok a gyermekvédelmi intézményrendszer helyi szintű átszervezésével kapcsolatos feladataikat szabályszerűen látták el - közölte Domokos László.

Az elnök kitért arra is, hogy a gyermekvédelmi feladatok nyomon követése az ellenőrzött időszakban nem volt biztosított, mivel sem a központi, sem az önkormányzati fenntartók nem alakítottak ki teljesítményértékelési célokat, mutatókat és határidőket, illetve az esetenként rögzített feladatok teljesítését sem követték nyomon.

Az ÁSZ jelezte a hiányosságokat az érintett megyei kormányhivatalok felé, valamint figyelemfelhívó levéllel fordult az ellenőrzött önkormányzatok polgármestereihez és az SZGYF főigazgatójához.