Testünk kiegyensúlyozott hőmérsékletéről egy bonyolult rendszer gondoskodik, amelyben kiemelt szerepe van a folyadékháztartásnak és a bőr hőszabályozó funkciójának. A bőrben lévő verejtékmirigyek a testhőmérsékletnek megfelelően párologtatnak. Nyári melegben a bőr hajszálerei kitágulnak, ezzel növelik a hőleadást. Ha a párologtatás nem megfelelő, például azért, mert nem iszunk elég folyadékot, a testhőmérséklet emelkedni kezd. Ennek sajnos súlyos következményei is lehetnek.



Ha kánikula idején valakire heves fejfájás, szédülés, émelygés tör rá, vagy elveszti az eszméletét, a rosszullét hátterében sok esetben valamilyen hőleadási zavar áll. Ilyenkor az érintettet azonnal árnyékba, szellős helyre vagy elsötétített szobába kell vinni. A testhőmérséklet normalizálásával, a fejre, tarkóra, csuklóra tett hideg vizes borogatással kell kezdeni az ellátást! Ha képes nyelni, a folyadékot és az elvesztett energiát, sót is pótolni kell - ezekre tökéletesek az izotóniás italok. Ha nincs eszméleténél, a légutakat kell biztosítani. Feltétlenül orvosi ellátásra van szükség!



Bárkinél előfordulhat hőséggel kapcsolatos rosszullét, de különösen nagy veszélyben vannak a csecsemők és kisgyerekek, az idősebbek; fokozza a hajlamot a stimulánsok, a koffeintartalmú italok és az alkohol fogyasztása is. Azok is érintettek lehetnek, akik a tűző napon, a nagy melegben végeznek fizikai munkát vagy sportolnak.



Napszúrás
A napszúrást a fedetlen fejet tartósan érő napsugárzás váltja ki, amely helyi hőmérséklet-többletet okoz.



A napszúrás elkerüléséhez ne tartózkodjunk a tűző napon és óvjuk a fejünket kalappal, sapkával.Extrém hőség idején viseljünk szellős, vékony, könnyű, világos színű, lehetőség szerint természetes alapanyagból készült (pamut, vászon) ruhadarabokat! Nagyon kell ügyelnünk a folyadékbevitelre: egy felnőtt adagja alapesetben minimum 2-2,5 liter, de a hőségben ennél jóval többre van szükség. Az sem mindegy, mit iszunk: az alkohol és a koffeintartalmú italok fogyasztását jobb kerülni, mert ezek vízhajtó hatásukkal több kárt okoznak, mint amennyi hasznot! A nehéz ételek helyett inkább többször, kisebb mennyiségű ételt fogyasszunk! Szellőztessünk rendszeresen, de a nappali meleget jobb kizárni, és inkább csak estétől reggelig, a hűvösebb órákban legyenek nyitva az ablakok. Akinek lehetősége van rá, zuhanyozzon le naponta többször, ha nem áll módjában, legalább a kezére, csuklójára csorgasson hideg vizet, illetve nedvesítse be a tarkóját.



Hőguta
Hőguta névvel itt a szakirodalomban hőségcollapsusként említett tünetegyüttest illetjük. Kialakulásához nem feltétlenül szükséges a nagy meleg, elegendő, ha pl. túlöltözött az illető. A test hőleadásának akadályozása miatt a hőleadás és hőfelvétel aránya eltolódik.



A hőgutának illetve hőségcollapsusnak nevezett súlyos állapot nemcsak nagy melegben jelentkezhet. Ilyenkor a test a felesleges hőt nem tudja leadni és túlmelegszik, ami fejfájást, szapora szívműködést, nehézlégzést, esetleg izomgörcsöt okozhat és eszméletvesztéshez, szélsőséges esetben halálhoz is vezethet. A hosszan tartó magas külső hőmérséklet hatására a szervezet sok folyadékot és sót veszít a verítékezéssel, ami fáradékonysághoz, vérnyomáseséshez és ájuláshoz vezethet. Ha a külső hőmérséklet olyan magas, hogy már az izzadás sem tudja a testhőmérsékletet csökkenteni, akkor az vészesen magas lesz, ami hőgutát okozhat. Ilyenkor a bőr száraz, kipirult és forró, a pulzus nagyon szapora, a percenkénti szívverések száma meghaladhatja a 150-et is, és a testhőmérséklet 40 °C, vagy még magasabb. Tudatzavar, eszméletvesztés és izomgörcsök léphetnek fel. Ez azonnali kezelést igénylő, életveszélyes állapot! Szerencsére az ilyen súlyos állapotok viszonylag ritkán fordulnak elő, és kellő körültekintéssel megelőzhetők. Nagy melegben a legfontosabb a bőséges folyadékbevitel és a kellő sópótlás. Kerülendő a tartós, nehéz fizikai munkavégzés. Ha megoldható a bőrfelület hideg vízzel történő permetezése vagy borogatása, az hatékonyan elősegíti a testhőmérséklet csökkentését. A magas hőmérséklet mellett a páradús levegő, a szoros, zárt ruházat is elősegítheti a kialakulását, mert az izzadással történő hőleadást akadályozza.



Hősokk
Hősokk vagy más néven hőkimerülés a nagy melegben végzett extrém fizikai teljesítmény, sokszor sport következménye lehet. Nem ritkán tömegesen fordul elő sportrendezvényeken.



Hősokk vagy más néven hőkimerülés a nagy melegben végzett extrém fizikai teljesítmény következménye lehet. Két típusát különböztetik meg: az egyik a sóhiányos, ilyenkor a szervezet sóháztartása felborul (mert csak az elpárolgott folyadékot pótoljuk, a sókat, ásványi anyagokat nem); a másik pedig a vízhiányos, amikor még a folyadékot sem pótoljuk. A tünetei közé tartozik az izomgörcsök, hasi görcsök, láz, verejtékezés, bágyadtság, szomjazás, látászavar, légzési nehézség, szapora pulzus, hányinger. Ellátásához szakember segítsége kell, de addig is fektessük le, borogassuk, hűtsük az érintettet.



KH/Házipatika