A jelenlegi módszerrel az eljárás két napot vesz igénybe, ami késleltetheti az életmentő antibiotikumos kezelés megkezdését – foglalta össze a BBC hírszolgálata a PLOS ONE tudományos lapban megjelent tanulmányt.



A szepszis, amely az immunrendszernek a szervezet egészét érintő gyulladásos válaszreakciója egy fertőzésre, évente körülbelül 37 ezer brit beteg halálát okozza.



A kutatók felfedeztek a vérben egy jelzőanyagot, mely lehetővé teszi a kór gyors felismerését. A módszer a vérmérgezésre jellemző nukleotid – a nukleinsavak, például a DNS és az RNS építőköve – kimutatásán alapul, ezzel kizárják a hasonló tünetekkel jelentkező betegségeket.



Egy londoni kórházban végzett kisebb vizsgálat és egy nagyobb, svédországi kutatás eredményei azt mutatták, hogy a szepszis két óra alatt 86 százalékos pontossággal kimutatható.



Amennyiben nagy létszámú kutatás igazolja az első eredményeket, életek ezreit mentheti meg, és csökkentheti a szükségtelen antibiotikum-kúrák arányát is – magyarázta Graham Lord, a kutatás vezetője, a King’s College tudósa. Elmondta, ha a további kutatások sikerrel járnak, körülbelül két év múlva a brit egészségügy alkalmazhatja az eljárást.



Szepszis miatt többen kerülnek kórházba Nagy-Britanniában, mint szívroham következtében. A súlyos vérmérgezés leggyakoribb okai a tüdőgyulladás, a bélfal átszakadása, húgyúti fertőzés, illetve bőrfertőzés. A tünetek jelentkezésétől alig néhány óra áll az orvosok rendelkezésére, hogy megfelelő ellátást nyújtsanak.



KH/MTI