A megyei szervezet legfontosabb feladata a fiatalok önálló életre nevelése és a családok segítése. A legtöbb szülőnek nagyon nehéz szembe nézni azzal, hogy gyermekük egész életében segítségre szorul. Sok házasság nem is éli túl a nehézségeket, ebben is próbál útmutatót, segítséget nyújtani a szervezet.

„Abban is tudunk tanácsot adni, hogy lehet összetartani a családot, miként lehet a környezetet is érzékenyíteni, valamint jogi és pszichológiai tanácsadásra is számíthatnak a rászorulók” – mondta Benczéné Csorba Margit, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ főigazgatója, az Értelmi Sérültek Somogy Megyei Egyesületének elnöke.

A szervezetnek Somogy megyében 330 tagja van, és klubot is működtetnek az érintetteknek. A legnagyobb problémát a pályaválasztás jelenti. 18 éves korukig különféle oktatási- nevelési inézményekben tanulnak, fejlődnek a gyerekek, amikor azonban véget ér ez az időszak komoly gondot jelent, hogy hová menjen dolgozni a fogyatékkal élő fiatal. Leginkább egyszerű, mechanikus jellegű munkát tudnak végezni, sokan dolgoznak konyhai kisegítőként, kertészetekben, állatok mellett, vagy segédmunkásként, de alapvető számítógépes ismereteket is el tudnak sajátítani.

A Kaposvári Szakképzési Centrum mind a tizenegy tagintézményében tanulnak fogyatékkal élők. A kaposvári tankerületben 1700 fogyatékkal élő gyermek él, a felük értelmi sérült. Somogyban mintegy 3000 fogyatékkal élő tanuló van, akikkel normál iskolákban gyógypedagógiai intézményekben foglalkoznak.

A konferencián elhangzott: a  munkáltatók ma már egyre nyitottabbak és fogékonyabbak a sérült munkavállalók iránt, a korábbi idegenkedés és tartózkodás az érzékenyítő programoknak köszönhetően mind kevesebb.