Jelenleg a gluténmentes diéta a lisztérzékenység egyetlen ellenszere. A Journal of the American Chemical Society szaklapban közölt tanulmányban a kutatók arról számolnak be, hogy egy természetesen előforduló enzim, a kumamolizin-As újratervezésével a glutént sokkal kisebb fehérjerészecskékre, úgynevezett peptidekre tudták lebontani a gyomorban. Ezek sokkal kisebb valószínűséggel váltanak ki olyan autoimmun választ, ami a fájdalmas és irritáló tünetet okozza.



A KumaMax névre keresztelt újratervezett enzim a laboratóriumi körülmények között rendkívül hatékonynak bizonyult. Több mint 95 százalékát lebontotta az egyik glutén peptidnek, amely a gluténérzékenységet okozza. A Kalifornia Egyetem kutatócsoportjának vezetője, Justin Siegel elmondta, az ideális megoldás az lenne, ha az enzimből élelmiszer-adalékanyagot lehetne előállítani, amit vény nélkül kaphatnának a betegek.



Ennek kifejlesztéséhez azonban még néhány évre lesz szükség. Ha viszont a kutatók úgy döntenek, hogy vényköteles gyógyszert készítenek belőle, az ehhez szükséges klinikai kísérletek és az engedélyeztetési eljárás legalább egy évtizedbe telik. A kutatás következő lépéseként azt kell bebizonyítani, hogy az enzim nem toxikus, és állatokban a tervezettek szerint működik.



Milyen hatékony lehet ez az enzim? "Egyes betegek számára már a levegőben lévő liszt is elég ahhoz, hogy leálljon a légzésük.  Egyesek rendkívül érzékenyek, másokban pedig csak enyhe gyomorrontást okoz" - magyarázta Siegel. "A hiperérzékeny betegek számára ez valószínűleg nem oldja majd meg a problémát, de legalább lehetővé teszi számukra, hogy elmenjenek vacsorázni, és ha véletlenül egy kis glutén került az ételükbe, ne kelljen aggódni emiatt. A kevésbé érzékenyek esetében viszont elég, ha bekapnak egyet az étkezések előtt, és azt ehetnek, amit csak akarnak."



KH/Házipatika