A razzia során a tartási körülményeket, valamint az ebek oltását és a beültetett chipek meglétét vizsgálják valamint a kóbor ebek is befogják a szakemberek.

„Az idei évben a razzia során arra is felhívják az állattartók figyelmét, hogy a rossz körülmények között tartott, oltással nem rendelkező, megfelelő higiéniát nélkülöző ebek milyen betegségeket, fertőzéseket kaphatnak el és terjeszthetnek”- tudtuk meg Mágó Armandtól, a városháza kommunikációs referensétől.

A koszos, beteg állatok ugyanis számos olyan élősködő pl. orsósférgek, galandférgek hordozói lehetnek, amelyek az emberre is veszélyesek, azért az önkormányzat igyekszik minél szélesebb körű tájékoztatást nyújtani a megelőzés érdekében.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ebtartási szabályokat megszegő ebtulajdonosok az ellenőrzés után a hiányosságokat pótolták.

A razziát a Közterület-felügyelet, a megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály állatorvosai, a Városgondnokság gyepmestere, valamint a Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesülettel közösen végzi.