Lassan már három hónapja, hogy kezdetét vette az Országos Rally Bajnokság (ORB) a 2013-as szezonban. Somogy megye, azon belül pedig Kaposvár mindig is igazi rallyfészeknek számított a sporttörténelemben. Napjainkban is több pilóta, navigátor képviseli a megyét a különböző szakágakban, bajnokságokban, akik folyamatosan halmozzák az elismeréseket, kupákat. Ezeket az eredményeket azonban nem tudták volna elérni, ha rajongóik nem támogatnák őket. A somogyi rallyversenyzők ez úttal ismét összefognak, hogy most ők segíthessenek másokon. 



A Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete Véradó programjához csatlakoznak megyénk hivatásos pilótái, navigátorai, melyet 2013. július 5-én, a kaposvári CBA Cent Plazaban (7400 Kaposvár, Petőfi S. út 56.) tartanak meg. A rallysok minden egyes alkalommal, ha rajthoz állnak, az életüket is kockára teszik. De ez az életük, amiért minden veszélyt vállalnak. Bármikor eljöhet az a pillanat, amikor egy baleset miatt nekik lesz szükségük a vérre – nem is lehetnének így náluk jobb nagykövetei a véradó programnak. A rendezvény célja, hogy a sportolók felhívják a figyelmet a véradás fontosságára, és tájékoztassák az embereket az eljárás menetéről. Sokan ugyanis a mai napig tartanak, félnek e „procedúrától”, pedig egy kis tűszúrás elviselésével akár három emberéletet is megmenthetnének.



A versenyzők azonban nem csak kérik a segítséget, de ők maguk is önkéntesek lesznek. Többek között a siófoki pilóta, Gyarmati Ariel (képünkön) is jelen lesz az eseményen, aki áprilisban súlyos balesetet szenvedett a szezonnyitó Eger Rallyen – ugyanakkor már augusztusi visszatérésére készül.



„A balesetünk során az egyik gerinccsigolyámnál keletkezett kompressziós törés, a bal lábfejem pedig három helyen eltörött – mesélte Gyarmati. – A történtek óta eltelt két és fél hónap, s napról napra jobban vagyok. Április 7-ével új születésnapot ünnepelhettem, amiért igencsak hálás vagyok a sorsnak. Igaz, nekem nem volt szükségem életmentő műtétre, de jó annak a tudatában élni, hogy a vérellátással nem lenne probléma. Kötelességemnek érzem, hogy ezek után a Vöröskereszt programja mellé álljak, és a saját példámmal is ösztönözzem az embereket a véradásra.”



A véradókat 2013. július 5-én, 13:00-17:00 között várják a Vöröskereszt szakemberei a CBA Cent Plaza-ban. Az önkéntesek emellett a Compass Egyesület munkatársainak tanácsát is kikérhetik a helyszínen az egészségneveléssel, tudatos táplálkozással, aktív élettel, sportolással kapcsolatban. Gyarmati Ariel mellett Kocsis György, Hideg Krisztián, Kecskeméti Balázs, valamint az ország egyik legnagyobb rallycsapatának, a Maricsek Racing Team-nek tagjai is részt vesznek majd a rendezvényen, 15:00-tól. Az érdeklődőknek lehetőségük nyílik így arra is, hogy megismerkedhessenek a somogyi versenyzőkkel, autogramokat gyűjthessenek be tőlük, kifaggathassák őket a rally nyújtotta életérzésről és közelebbről is megcsodálhassák versenyautóikat.



A szervezők várnak mindenkit, aki csatlakozna akciójukhoz. Mindössze némi elszántság, személyi igazolvány, lakcím- és TAJ kártya szükséges hozzá.



KH