A brit fotóművész, utazó, kampányszervező, az öreg fák nagykövete a Berzsenyi Dániel Tagiskolában speciális tanórán vesz részt, majd az Erdők Házában tart előadást.

A brit szakember a fák jó barátjaként 2015 óta támogatja az Európai Év Fája versenyt és rendszerint minden döntős fát felkeres. Ő kezdeményezte a “Treehunter” mozgalmat 11 évvel ezelőtt, melynek mára már több mint 1500 tagja van. Látogatásainak célja, hogy felhívja a figyelmet a fákra és azok megóvására.

A Berzsenyi iskola udvarán álló Szabadságfa október közepén a hazai közönségszavazás alapján lett az Év Fája, így ez a fa képviseli hazánkat az Év Európai Fája elnevezésű versenyen. A kocsányos tölgyet 1929. április 18-án ültették az iskolaépület udvarán. A csemete a kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határról, az Írott-kőről került Kaposvárra, s az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették.

Az elmúlt 91 évben több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig a nagy tölgyfa, hisz az iskolai ünnepségek, évnyitók, évzárók helyszíne az udvar, ahol a fa áll. Időről időre az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő oklevelekre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapták emlékül.

A Szabadság fára a hónap végéig, február 29-ig lehet szavazni.