Polt Péter azt mondta: az ügyészségnél 2000 óta olyan infrastrukturális fejlesztést hajtottak végre, amely teljesen megújította a munkakörülményeket. Az épületfejlesztésekre az elmúlt 12 évben több mint 12 milliárd forintot költöttek - tette hozzá.
 
Úgy fogalmazott: a kaposvári székház reprezentálja, hogy milyen kihívások állnak az igazságszolgáltatás, az ügyészség előtt. A három ügyészi szervezetnek helyet adó épületben van lehetőség távmeghallgatásra, alapvető az e-ügyintézés lehetősége, és az ügyészségi nyomozás minden feltétele rendelkezésre áll - hangsúlyozta.
 
Mint mondta, a létesítmény belső infrastruktúrája is megfelel a kor követelményeinek, a hardver- és szoftverfejlesztés minden eddigi eredménye megtalálható az épületben.
 
Megemlítette azt is, hogy az ügyészség tavaly valamennyi szegmensben a korábbiaknál jobb eredményeket ért el. Mindezt úgy tette, hogy új kihívások jelentek meg a bűnözés összetételében, a kibertér miatt például más bizonyítást igényelnek az eljárások - jegyezte meg.
 
Kitért arra, hogy tavaly hosszú évtizedek után először 200 ezer alá csökkent az ismert bűncselekmények száma, az ügyészségi váderedményessége 98 százalék felett van.

Átadták a kaposvári ügyészségi székházat
Fotó: MTI
 

Polt Péter az alaptörvényt idézve azt mondta, az ügyészség az állam büntető igényének kizárólagos érvényesítője. "Az elmúlt 30 évben Magyarország ügyészsége a jogállam biztos oszlopa volt, alapvetően hozzájárult az ország törvényeinek betartásához, a közrend megtartásához" - fogalmazott.
 
Horváth Szilárd Somogy megyei főügyész kiemelte: az új székházban méltó emléket állítottak a Somogy megyei Kőröshegyen született Kozma Sándornak, az első magyar királyi főügyésznek, akiről a székház tanácstermét nevezték el.
 
Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere mások mellett azt mondta: ma Kaposváron "az évszázad beruházási programja" zajlik, és az új ügyészségi épület ennek a programnak a része.
 
Az épület jelképes kulcsát Dömötör Csaba, a kivitelező Laterex Építő Zrt. vezérigazgató-helyettese adta át Polt Péternek.

Átadták a kaposvári ügyészségi székházat
Fotó: MTI
 

A Somogy Megyei Főügyészség közleményében az elmúlt száz év legjelentősebb ügyészségi ingatlanberuházásának nevezi a székház építését. A korábban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kezelésében volt, Apponyi utcai ingatlan átalakítását 2017-ben kezdték el, és 3,8 milliárd forintos beruházással hozták létre az eddig széttagoltan működő megyei főügyészség, Kaposvári Járási Ügyészség és a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség székházát.
 
A 115 irodahelyiséget magában foglaló, háromszintes épületben, ahol 124-en dolgoznak, modern kihallgató és előállító helyiségeket, hosszú távú tárolásra alkalmas irattárat és korszerű távkihallgató szobát is kialakítottak.