A szűrésre a rendezvény napján, a Kórház Központi Betegfelvételi Aulájában kihelyezett tájékoztató pontnál lehet jelentkezni a Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda munkatársainál. A szűrés a Hepatitis-C fertőzés kockázatát felmérő kérdőív értékeléséből és magas rizikó esetén egy vérvételi gyorsteszt elvégzéséből áll.

A Hepatitis C vírus (HCV) vérrel és ritkábban szexuális úton terjed, azonban fertőződés esetén gyakran alakul ki elhúzódó betegség és maradandó májkárosodás, májzsugor.

Az idült fertőzés kezdetben nem okoz panaszokat. A HCV által okozott idült májgyulladás fáradékonysággal, csökkent munkavégző-képességgel, enyhe emésztési zavarokkal, puffadással járhat.

Az orvostudomány jelenleg nem rendelkezik hatékony védőoltással a Hepatitisz C vírus ellen, a vírus mutálódási képessége és sebessége miatt. Így a C vírus esetén a legjobb védekezési lehetőség a fertőzött vérkészítmények kiszűrése, a közös tűhasználat kerülése. Tetoválással és testékszer behelyezésével is fertőzhetünk, ha a festék, a tű vagy az ékszer fertőzött. Szexuális úton nagyon ritkán terjed, főleg akkor, ha vérzés, vagy sérülés van. A vírus nem terjed nyállal.

Az idült HCV fertőzés ma már gyorsan, szájon át szedhető, direkt a vírusra ható, HCV elleni gyógyszer-kombinációkkal mindenkinél felszámolható, a szűrés azonban a veszélyeztetett csoportoknál elengedhetetlen.