Az áldozatsegítés évében, a bűncselekmények áldozatainak világnapja aktualitásából 2020. február 24-én ismét áldozatvédelmi szakmai konferenciát szerveztek a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai.

Molnár Gábor r. ezredes, megyei rendőrfőkapitány a rendezvény megnyitóján hangsúlyozta az áldozatközpontú modell bevezetésének fontosságát, mely által az áldozatvédelmi munka szakszerűbbé és hatékonyabbá vált Somogy megyében.

A szakmai napra meghívott előadók az áldozatvédelem állami- és civil szervezetek által nyújtott lehetőségeire hívták fel a jelenlévő rendőrök, illetve társszervek képviselőinek figyelmét.

Áldozatvédelmi szakmai konferencia a főkapitányságon
Fotó: police.hu

Dr. Triznay Gabriella, a Somogy Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Osztály vezetője az állami áldozatsegítő szolgálat tevékenységével kapcsolatban életbe lépő változásokról, valamint a rendőrséggel történő együttműködés tapasztalatairól, a hatékonyság növelésének lehetőségeiről tartott előadást.

Fügedi László, a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület elnöke a rendőrséggel történő együttműködés terén szerzett tapasztalatokról és lehetőségekről, a bővülő áldozatsegítő szolgáltatásokról, és az áldozatsegítésben dolgozó szervezetek összefogásának hangsúlyosságáról értekezett.


Kitanics Márk, igazságügyi pszichológus szakértő Különleges bánásmód? - a büntetőeljárás az áldozat szemszögéből című előadásában a kiskorúak, időskorúak, fogyatékkal élők valamint a szexuális bűncselekmények áldozatainak pszichológiai jellemzőiről, az eljárás során tanúsított empátia és az áldozati jogok érvényesülésének fontosságáról beszélt.


Proszonyák Ida, a Borostyánvirág Alapítvány Krízis Ambulancia szakmai vezetője az intézmény működésének szakmai tapasztalatai kapcsán, a kapcsolatokban megjelenő agresszió és erőszak közötti különbségről, a bántalmazás felismerésének fontosságáról és az együttműködés jelentőségéről adott tájékoztatást.