Ha megfelelő mértékkel fogyasztunk kávét, az jótékonyan hat egészségünkre. Kedvező élettani hatásait a benne lévő koffeinnek és antioxidánsoknak köszönheti, de emellett tartalmaz egyéb tápanyagokat is, így például magnéziumot, mangánt, niacint és káliumot.



Ajánlott napi mennyiség: a hazánkban elfogadott napi adag 2-3 csésze kávé, ekkora mennyiség még pozitívan hat egészségi állapotunkra, de az ennél nagyobb mennyiség már túlzott kávéfogyasztásnak minősül, ami káros hatással lehet egészségünkre.



Jó azt is tudni, hogy a koffein felszívódási ideje és hatása minden ember számára különböző, ezért a kávéfogyasztóknak érdemes figyelniük szervezetük reakcióit egy-egy csésze jó fekete után.



A rendszeres és mértékletes kávéfogyasztás előnyei:



Véd a betegségek ellen



A koffein védi az agysejteket, így jó hatással van a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór elkerülésében. Antioxidáns hatásának köszönhetően megakadályozza a májbetegségek és a veserák kialakulását is. Fokozza a szívműködést, tágítja az agyi ereket, vizelethajtó, fokozza az anyagcserét. Serkentő hatással van a központi idegrendszerre is.



Növeli a koncentrációt



Egy csésze jó kávé élesíti a memóriát és javítja a koncentrációkészséget. Késlelteti a fáradtság érzésének kialakulását, fitten tart. Javítja a hangulatot, megszünteti az álmosságot.



Karcsún tart



A koffein felgyorsítja az anyagcserét és zsírégető hatása van, ezáltal elkerülhető az elhízás, valamint csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A kávé az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú ital.



Mi történik, ha túlzásba visszük?



A túlzott kávéfogyasztás növeli a vér koleszterinszintjét, magas vérnyomást okoz, ezáltal növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Felelős a koszorúér megbetegedésekért, valamint a hasnyálmirigyrák kialakulásáért is.



KH/Házipatika