A Világ érintések nélkül, azaz élet a maszk mögött című tárlaton három Asperger-szindrómás fiatal gondolatait ismerhetjük meg. Az álarcokkal eltakart, vagy éppen azok mögül előbukkanó arcok azt mutatják meg, hogy ők is ugyanolyan tagjai a társadalomnak, mint az épek. A 60 fotó témája az érintés nélküli világ, mivel az autizmus egyik jellegzetes tünete a bőrérzékenység. Azt próbálta a három fotós megörökíteni, hogyan élik meg a mindennapjaikat. 

A világ érintések nélkül
 

 

„Sokan eljöttek, érdeklődtek a képek iránt már eddig is, melyek pont annyira titokzatosak, mint a készítőik. Még hallunk róluk, tehetségesek, és őszinték. Vállalják magukat, a maszkjukat, a másságukat” - mondta Benczéné Csorba Margit Főigazgató.

A Bárczi Gusztáv Módszertani Központban háromszáz gyerek közül ötven autistával foglalkoznak.

A kiállítás annak a programsorozatnak a része, mellyel az autizmusra szeretné az intézmény felhívni a figyelmet, így a héten ötödik alkalommal szerveztek közös rendezvényt a városlakókkal.


A statisztikák szerint egyre több az autizmussal élők száma Magyarországon és egyre nagyobb az úgynevezett Asperger-szindrómások aránya is. Az okok azonban egyelőre ismeretlenek.