Három ügyeleti helyiségben, szinte azonos időben szólalt meg a telefon, és megkapták az első jelzést a csapatok. A feltételezett szituáció szerint megyéjük székhelyén tűz ütött ki, egy középmagas társasház harmadik emeleti lakásában. Az ingatlant annak idős lakói nem tudták elhagyni. Az épületben élők többségének ugyan sikerült kimenekülni, de az ügyeleteseknek gondoskodniuk kellett nekik melegedőhelyről, a lakók elszállításáról, a mentők és a rendőrök, valamint a közműszolgáltatók értesítéséről.

A helyzetet bonyolította, hogy a kárhelyparancsnok arról adott tájékoztatást, hogy az épület átvizsgálása során egy holttestet találtak, így az ügyeleteseknek tűzvizsgálat elrendeléséről is intézkedniük kellett. A verseny forgatókönyvének írói még azzal is bonyolították a helyzetet, hogy a káreset felszámolása során két tűzoltó is rosszul lett, ezt a helyzetet is kezelniük kellett a műveletirányítóknak, akik a munkájukat segítő rendszerek ismeretéből is levizsgáztak egy feladatlap kitöltésével.

Mindeközben befutott egy másik jelzés is, ami egy balesetről adott hírt. A bejelentés szerint felborult egy veszélyes anyagot szállító gépkocsi egy forgalmas útszakaszon. Az elhárításra harminc perc állt a csapatok rendelkezésére.

A versenyen résztvevő ügyeleteseknek a második napon egy ötven kérdésből álló elméleti teszt során kellett bizonyítaniuk tudásukat.

„Szakmatörténeti pillanatnak lehettek tanúi a műveletirányítók, hiszen még sosem rendezett hasonló tudáspróbát a katasztrófavédelem az ügyeletek munkatársainak”- mondta Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató.

 A somogyi katasztrófavédők csapatban harmadikak lettek a csütörtökön véget ért versenyben.