„Európa számos országában már tudják, hogy mindig a hazai a legjobb. Hollandiában például egy háziasszony addig nem vesz le import terméket az áruházak polcairól, amíg talál hazai terméket. Nálunk ez még nem ennyire természetes” - mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

A szemléletformálást pedig már gyermekkorban el kell kezdeni. Erre kiváló alkalom lehet az iskolai oktatás, környezet, vagy biológia órán sok mindenről lehet ebben a témában beszélni. Ezt felismerve kezdett országjáró körútba a kamara.

„A közösségi médiában elindult egy oldal, az Itthonról Otthonra. Az edukációs, ismeretterjesztő Facebook-oldal egyre népszerűbb, a sikert meglovagolva találtuk ki a személyes találkozást- tudtuk meg Süle Katalintól, a NAK szóvivőjétől.

Az előadásokon a helyi élelmiszereket is népszerűsítik, kiemelve az almát, amely az egyik legegészségesebb magyar gyümölcs. A világon a narancs és a banán után pedig a harmadik legnépszerűbb gyümölcs. Somogyban rengeteg almáskert van, egész évben gazdag a kínálat az olcsó gyümölcsből. Erre is felhívták a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola és a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium diákjainak figyelmét, akiknek ajándékkal, egészséges magas gyümölcstartalmú gyümölcslével kedveskedtek a szervezők.