A spenót és többi főzelék előkelő helyen szerepel a gyerekek nem szeretem ételek listáján. A zöldségeket is lehet azonban finoman és étvágygerjesztően főzni, miként az sem törvényszerű, hogy az édességek cukorbombák legyenek.  Mindezeket azonban még otthon sem könnyű megvalósítani, a közétkeztetésben azonban még rosszabb a helyzet.

Hogy a régi beidegződéseken miként lehetne változtatni, hogyan lehet egészséges és finom ételeket főzni a közkonyhákban, arra adott kiváló példát Buday Péter mesterszakács a szennai iskolában.

A nem mindennapi főzést a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szervezte. A civil szervezett országjáró körútba kezdett, annak második állomásaként érkeztek a somogyi kis faluba, ahol több mint 50 éhes gyerekszáj várta a bemutatót.

Buday Péter pedig nem okozott csalódást, meglepetést azonban annál inkább. Rántás nélküli ínycsiklandó főzelékek, zöldséges fasírtok, sült almával és friss gyümölcsökkel ízesített joghurtok, cukor nélküli fagyik alkották a menüt.

„Az alapanyagok helyből származnak. A jó alapanyag minden főzés alapja. Fontos, hogy mindig szezonális, hazaiból főzzünk” – mondta Buday Péter, aki remekelt a szennai iskola konyhájában. A gyerekek pedig hálásak voltak érte. Még azok is élvezettel kóstolták a reformételeket, akik máskor messzire elkerülik a zöldségeket.

Az ételek nemcsak különlegesek, de bárki által gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek.  Ezt segíti az a receptkönyv, melynek első része néhány napon belül megjelenik a boltok polcain. A több mint 50 fogást tartalmazó receptgyűjtemény az őszi alapanyagokból készít egészséges és tápláló ételeket.

A kiadványt még három másik követi, minden évszakban egy.

„Szeretném bemutatni, hogy akár otthon, akár a közétkeztetésben lehet gyorsan, olcsón, egészségeset és finomat főzni”- mondta Buday Péter, aki a gyakorlati tudnivalókat is megosztotta a szennai konyha dolgozóival, hogy a jövőben ők is hasonló menüket készíthessenek az óvodás és az iskolás gyerekeknek.