„Meggyőződésem, hogy a 21. század legnagyobb hiánycikke nem a pénz, hanem a biztonság. Kiváló rendőreinken és közterületfelügyelőinken kívül a városi kamerarendszernek is nagy szerepe van abban, hogy az ország egyik legbiztonságosabb városa lett Kaposvár” - fogalmazott Szita Károly a kamerarendszert bemutató sajtótájékoztatón.

Kaposvár polgármestere a bővítés indoklásaként öt okot nevezett meg. A Németh István Program 180 milliárd forint összértékű fejlesztése nyomán új létesítmények épülnek, melyeket meg is kell őrizni. Az illegális szemétlerakók felszámolása és a szemetelők kilétének megállapítása ugyancsak fontos feladat, miként a most még kevésbé figyelt területek biztonságának a megerősítése is. Szita Károly külön kiemelte a lakótelepi belső területek, pihenőhelyek, edzőpályák, parkok helyzetét. Az ott élők jelzései alapján ezeket nem azok használják, akiknek építette a város, így ezeken fel kell számolni a rendetlenséget és vissza kell adni a területet a lakótelepen élőknek. Heffer Attila városi rendőrkapitány pedig azt kérte, hogy az önkormányzat telepítsen rendszámfelismerő kamerákat a városba érkező valamennyi út mentén, hiszen ez is nagyban segítené a bűnüldözést és felderítést.

„ Ennél jobb befektetés nincs, a közterületek rendje az egyik legfontosabb feladata a rendőrségnek, amit viszont egymaga nem tud megteremteni. Szükség van az önkormányzatok és mindazok segítségére, akik tenni akarnak a közbiztonságért” - mondta Molnár Gábor megyei rendőrfőkapitány, aki az eddigi tapasztalatokat összegezve hozzátette: Kaposváron a regisztrált bűncselekmények száma kevesebb, mint a felére, 3000-ről 1200-ra esett vissza a kamerarendszer működése óta. A közterületen történt bűncselekmények száma a 2013. évi 565-ről 2016-ra 286-ra csökkent.