A Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda fő tevékenységei közé tartozik az egész megyét lefedő komplex népegészségügyi szűrőprogram szervezése, egészséges életmód-programok megvalósítása, betegszervezetekkel kapcsolattartás, egészség-kommunikáció, tanácsadás.

A megnyitón elhangzott, hogy a megalakításkor és azóta is stratégiai kérdésnek, a gyógyítás mellett elsődleges feladatnak tekinti a kórházvezetés a megelőzést, az egészség megtartása érdekében végzett szűrővizsgálatokat, életmód-programokat, tanácsadásokat. Jelenleg folyamatban van a Nemzeti Népegészségügyi Program elkészítése, Egészségfejlesztési Irodák hálózatának kialakítása.

A rendezvényen részt vett Szita Károly is. Kaposvár polgármestere az ünnepségen jelentette be, hogy hamarosan elindítják a Kaposvár Egészség 2030 Programot, melynek célja, hogy a kaposváriak legyenek a legegészségesebbek 2030-ra az országban.

„A Németh István program hamarosan befejeződik, most a kaposváriak egészségének megóvása kerül a középpontba. Az infrastrukturális fejlesztéseket már befejezte a város, megújultak az orvosi rendelők, a kórház, sportlétesítményeket újítottak fel és építettek, valamint kondiparkokat terveztek. A kaposváriakkal együtt közösen kell eljutnunk oda, hogy a lehetőségeket kihasználjuk, hogy életmódváltással, megelőzéssel 2030-ra Kaposvár legyen az egyik legegészségesebb város Magyarországon” - mondta Szita Károly.

A csütörtöki tudományos ülésen több szakmai előadást is hallhattak az érdeklődők, Szörényiné Ványi Gabriella, a Kaposi Mór Oktató Kórház Prevenciós irodavezetője pedig az elmúlt 10 év szakmai tevékenységét értékelte, kiemelve a helyi szűrőprogramok fontosságát, betegség megelőző szerepét.